Scanabouw houtbouw

Weer thuis in Almen

Een klein dorp in de Achterhoek. Rondom het dorpsplein een kerk, een school en een hotel. Het dorp met zijn verstilde sfeer en de landelijke omgeving vonden de bewoners aantrekkelijk als locatie waar zij in alle rust zouden kunnen wonen. Bij toeval ontdekten ze een bouwkavel met uitzicht op de rivier de Berkel.

We komen via de keuken binnen. “Dat is hier - in deze omgeving - de gewoonte, de voordeur wordt weinig gebruikt”, vertellen de bewoners. De dochter komt ook aan de keukentafel zitten. “We wonen hier nu een half jaar. Het was een hele mooie zomer, daar hebben we van genoten. De rust, het uitzicht vanaf ons terras - een vakantie thuis. Die rust zochten we, na ons werkzame leven in het buitenland te hebben gewoond. We waren op zoek naar een huis in een rustige en plezierige, groene omgeving. De Achterhoek kenden we nog van vroeger. We waren voor een korte vakantie in de omgeving van Almen. Tijdens een wandeltocht liepen we bijna letterlijk aan tegen een groot bord, waarop ‘bouwkavels te koop’ stond. We hadden onze stek gevonden! Na inschrijving bij de gemeente werden we ingeloot voor een bouwkavel van ruim 700m2. Een mooie locatie met aan één zijde zicht op de rivier de Berkel.”

Oriëntatie

“Er werden door de gemeente wel eisen aan het ontwerp gesteld. Het huis moest passen in de omgeving en een schuine kap hebben, met een maximale nokhoogte van tien meter. We gingen ons op een bouwbeurs oriënteren. Daar kregen we zo’n beetje een idee van wat we wilden. Onze ideeën hebben we daarop met onze dochter besproken, zij is afgestudeerd als architect aan de TU Delft. We wilden in elke geval een houten huis. Intussen hadden we ScanaBouw Houtbouwsystemen ontdekt. Daar zijn we mee gaan praten. Dat klikte. Zij konden tijdens ons gesprek ook meteen aangeven welke aannemer het zou worden. Dat vonden we een belangrijk voordeel. Nu moest er een ontwerp komen. We hebben met onze dochter heel lang gesproken over hoe het huis en de indeling volgens ons zou moeten worden. Zij stelde ons de vraag:‘Wat hebben jullie nodig om prettig te wonen’. Een primaire vraag. Op basis daarvan zijn de eerste schetsvoorstellen gemaakt".

Plattegrond en ontwerp

De dochter vertelt over de totstandkoming van het ontwerp: “Dat het een houten huis moest worden stond vast, maar de indeling nog niet. Mijn ouders waren in het buitenland gewend aan grote huizen met grote kamers. Vaak waren deze kamers met elkaar verbonden door schuifdeuren. Voor de plattegrond van het nieuwe huis is dat zo’n beetje het uitgangspunt geweest, maar dan wel kleinschalig. Samen met mijn ouders heb ik uitvoerig het programma van eisen besproken. Ik heb drie schetsen gemaakt voor de plattegrond. De plattegronden hebben we op ware grootte opgezet in een grote loods. Zo konden we goed beoordelen hoe de verhoudingen als ook de looplijnen in het toekomstige huis waren. Het is een huis zonder gangen. Je kunt van ruimte naar ruimte lopen. Woonkeuken, tv/boekenkamer en woonkamer zijn met elkaar verbonden, maar kunnen ook worden gescheiden door schuifdeuren. De slaapkamer met badkamer is wel apart. Boven een werkkamer, een badkamer en – heel leuk – twee bedsteden voor logees. Bij de indeling is rekening gehouden met de ligging van de kavel ten opzichte van de omgeving. Vanuit de woonkamer heb je door de grote ramen uitzicht op weiden waar koeien grazen en op de rivier de Berkel. Op het zuiden over de hele lengte van het huis een houten terras. Bij het ontwerpen van het huis hebben we goed gelet op een harmonische inpassing van het ontwerp in de omgeving. Het moest niet te dominant zijn in het landschap. Het is een duurzaam, zeer goed geïsoleerd huis. Voor de verwarming en energievoorziening is gekozen voor een grondwarmtepomp en zonnepanelen.”

“In de bovenzijde van deze glazen gevel zijn aan de buitenzijde verticale houten lamellen aangebracht.”

Weer thuis

Na de rondleiding zitten we nog even op het terras met de bewoners en hun dochter. “Dit houten terras doet ons denken aan de huizen waar we hebben gewoond in het buitenland”, zegt de bewoonster. “Een mooie tijd waar we met plezier op terugkijken. Maar nu hebben we het gevoel echt thuis te zijn. Thuis in Almen.”


“Het is een duurzaam, zeer goed geïsoleerd huis.

Voor de verwarming en energievoorziening is gekozen voor een grondwarmtepomp en zonnepanelen”


 

 

“Het is een sfeervol huis met veel detailleringen. Vooral bij de voorgevel is dat te zien. Op evenwichtige wijze is een patroon aangebracht van houten delen van ‘Lunawood’, dat behandeld -‘voorvergrijsd’- is. Ook bij de andere gevels is voor dit gemodificeerde hout gekozen. De ligging van het huis biedt een prachtig uitzicht op het glooiende landschap en de rivier de Berkel. Om daarvan in de woonkamer optimaal te kunnen genieten is er over de volle breedte en‘vliesgevel’ – dat is een niet dragende glazen gevel – in het ontwerp verwerkt. In de bovenzijde van deze glazen gevel zijn aan de buitenzijde verticale houten lamellen aangebracht. Dat geeft een diffuus lichteffect in de woonkamer. De balken in het plafond zijn in een speciale witte kleur geschilderd. De verdieping heeft houten vloeren met een zwevende geluiddempende dekvloer. Een karakteristiek houten huis. Op maat gemaakt in houtskeletbouw, helemaal naar de wensen van de bewoners.”

Bouwer aan het woord

Ton Broekhuis, ScanaBouw

Zoek op architect, bouwer, stylist, merk, plaats, woningtype of thema: