Brummelhuis Schuurwoning

Schuurwoning 

als onderdeel van het Naoberserf

 

Vijf nieuwbouwwoningen vormen samen het Naoberserf in het Drentse Noord-Sleen. De voormalige weilanden van een kippen- en koeienboer leverden omvangrijke ouwpercelen op aan de rand van het dorp, verscholen in de achtertuin van de voormalige boerderijen. Wiebe en Aukina zijn de trotse eigenaren van één van de percelen waarop ze, samen met rummelhuis, een aansprekende schuurwoning realiseerden.

 

‘Naobers’ het woord gaat verder dan een goede buur te zijn. Naobers zorgen voor elkaar, dat willen de vijf bewoners straks ook wanneer ze gezamenlijk instaan voor de ontwikkeling en het onderhoud van de Brink als het centrum van het Naoberserf. Drie van de vijf woningen zijn inmiddels bewoond, terwijl de contouren van de twee andere woningen zichtbaar worden. Percelen die bewust zo gesitueerd zijn dat elke eigenaar optimaal zijn privacy geniet en zijn uitzicht behoudt over het vlakke groene Drentse landschap.

Bijzondere hobby
De vijf omvangrijke percelen variëren in oppervlakte rond de 1800 m². ”Wij hebben niet eens het grootste perceel,” zegt Wiebe. Maar groot genoeg om achter de woning een ongeveer veertien meter lange schuur te bouwen voor de hobby van Wiebe, het opknappen van bijzondere modellen oude auto’s. De schuur werd in eigen beheer gebouwd in hetzelfde strakke verticale design van antracietkleurige houten panelen.

Nog één keer zelfbouwen
“We hadden al eens geopperd nog een keer zelf te willen bouwen, toen Aukina op de website van Funda las dat er drie bouwpercelen werden aangeboden achter de boerderijen van de Dorpsstraat in Noord-Sleen. Die kans wilden we niet voorbij laten gaan. De volgende dag maakten we onze belangstelling al kenbaar bij de makelaar en enkele weken later waren er twee dagen waarop de kavels bekeken konden worden en gesproken kon worden met de makelaar en de grondeigenaren. Een spannende periode volgde, temeer omdat het aantal belangstellenden groot was. Het zou echter geen wedren worden om de meest aantrekkelijke grondprijs. De verkoopprijzen van de grond stonden vast. Aan de gegadigde kopers werd echter wel verzocht een motivatiebrief te schrijven, waarom ze in aanmerking wensten te komen voor een van de percelen.

Wiebe zoekt in zijn computerdocumenten. “Onze belangrijkste motivatie was de verbondenheid die we voelen met deze regio en dat we graag weer in een dorp wilden gaan wonen. Ook koesterden we de wens nog eens een schuurwoning te willen bouwen, zoals die volgens de regels van Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Coevorden, waar Noord-Sleen toebehoort, werd gewenst.”

“In ons huis is nergens wit gebruikt! Geen muur, geen plafond en zelfs geen stopcontacten.”

Vanuit de zitkamer heeft men naar alle kanten contact met de omgeving.

Een gelukkig moment
“Ik weet het nog precies. 12 Juni 2021 zetten we de handtekening onder het koopcontract van de grond. Het was een gelukkig moment om tot de uitverkorenen te behoren,” lacht Aukina. “Zoals gezegd ging onze voorkeur uit naar een schuurwoning. De eenvoud en uitstraling passen bij ons, maar passen zeker ook bij deze natuurlijke omgeving. We wilden niet met een individueel architect samenwerken, dat zou het proces te veel vertragen. De werkwijze van Brummelhuis sprak ons erg aan. Wanneer we een aanpassing wilden doorvoeren, hadden we de volgende dag al een prijsopgave voor de kosten, waardoor het proces vlot verliep, en we in korte tijd tot een definitief ontwerp kwamen.”

Ruimtelijke vide
“De woning moest een ruimtelijke vide hebben met uitzicht op de omgeving. Ook wilden we een royale keuken waar we gezellig met het gezin samen kunnen zitten. We wensten ook optimaal te genieten van de zon, vandaar het hoekterras, verdiept als onderdeel van de woning en in een L-vorm doorlopend over de voorzijde. De voorgevel biedt een bijzonder aanzicht met zijn stoere houten dwarsliggers en de schuine spanten die voor de versterking van de constructie zorgen, maar ook bijdragen aan het esthetische beeld. De grote glazen geveldelen halen vanaf de vroege ochtend de zon in huis, om langzaam over de woning heentrekkend de bewoners de hele dag te laten genieten.

Door de aanwezigheid van het hoekterras krijgt de aangrenzende woon- en leefruimte een extra knusheid om met de familie of vrienden gezellig te verblijven. De keuken, die is opgedeeld in een kookeiland en de keukenachterwand, laat zien hoe nagedacht is over symmetrie. Waar de oven in hoogte groter is dan de magnetron is het verschil opgeheven met een warmhoudplaat, zodat de aanblik van de magnetron op gelijke hoogte komt met de oven. Bij binnenkomst via de hal wordt men gastvrij verwelkomd aan de eet- en zitkamertafel. Tussen keuken en bijkeuken is de deur naar de werkkamer van Wiebe, een ruimte die ook is te benutten als slaapkamer. Een kamer met ruim uitzicht over het achterliggende erf en de schuur. Een bijzonder pronkstuk in Wiebe’s werkkamer is de koperen stoomlocomotief, een ambachtelijk werkstuk van zijn vader. De vloer is in alle ruimten afgewerkt met een pvc-bekleding in houtstructuur en op de benedenverdieping voorzien van vloerverwarming.

Contrast tussen de licht houten traptreden en de donkere leuning
In de hal valt de blik op de trap als een bijzonder sfeerelement door zijn lichtkleurige treden en zijn donkere stalen leuning. Maar het echte pronkstuk van de woning komt boven aan de trap: de vide. Staande op de loopbrug kijken we kilometers ver uit over het Drentse landschap, met in de verte de contouren van de kerktoren van Sleen. Een plek om alle seizoenen optimaal te beleven. Met Aukina droom ik weg hoe je vanaf deze plek de schraalheid van de winter ziet overgaan in de frisheid van de lente, om na de zomer te zien hoe het landschap zijn herfstkleuren aanneemt. De vide, grote glaspartijen die vanaf de begane grond doorlopen tot diep in het hellende dak. Een prachtige plek die de weldaad van het groene landschap binnenhaalt.

Het keukeneiland en de keukenwand in een luxe bruine kleur.

Op de bovenverdieping de drie slaapkamers waarvan twee kamers naast elkaar in spiegelbeeld elk met een aflopend hellend dak en de ouderslaapkamer met zijn dubbele raam en riante kledingkast. De badkamer met douche en zijn groen betegelde achterwand en de vloertegels in de afmeting van 60x60 in beige uitvoering.

Het geluksmoment

Buiten kijken we hoe de ontwikkeling van de Brink langzaam zijn vorm krijgt. Hier ervaar je nadrukkelijk hoe groot het geluksmoment moet zijn geweest te horen dat zij tot de slechts drie uitverkorenen hoorden (de voormalige grondeigenaren bouwden er ook hun eigen villa) om hier hun droomhuis te kunnen realiseren.

De Brink

Ik probeer me voor te stellen hoe het straks is wanneer het gele zandpad tot asfalt is gemaakt, wanneer de Brink zijn ovale vorm laat zien met gras bekleed. Een ontmoetingsplaats waar gevoelens van tevredenheid samenkomen. De vijf woningen als symbolen van geluk in een verder rust, ruimte uitstralend Naoberserf.

De imposante vide vormt het speerpunt van de woning.

“Het ultieme gevoel van buitenleven.”

“De blikvangers bij deze fraaie schuurwoning zijn de overhoekse veranda en de vide boven de eetkamer, welke een grote wens waren van de opdrachtgever. Deze vide hebben we in het verlengde van de hal gepositioneerd. De in het dak doorlopende pui is gericht op een vrij uitzicht naar het achterliggende weiland. Zowel vanuit de leefruimte beneden als de loopbrug op de verdieping ontvouwt zich een schilderachtig plaatje. Het ultieme gevoel van buitenleven.”

De architect aan het woord

Delano van den Ende, architect Brummelhuis

Zoek op architect, bouwer, stylist, merk, plaats, woningtype of thema: