...

RHIJNART BEDENKT

KEUKENS VANUIT

DESIGN ALS COMPLETE

LEEFRUIMTE

Rhijnart Keukens heeft in Kesteren net een nieuwe showroom geopend. Hier kan het bedrijf nog beter laten zien dat ze keukens ontwerpen als een complete ruimte waar gekookt en geleefd wordt. De keukens worden ontworpen vanuit design, maar in harmonie met het gebruik. Bij ons bezoek legt directeur Jan van Harberden de visie van het bedrijf uit en krijgen we meteen de nieuwste trends mee.

Het nieuwe pand aan een rotonde bij binnenkomst van Kesteren is niet te missen. Het is groot en modern en straalt vooral stijl en kwaliteit uit. De architectuur vertelt al dat het binnen gaat om design met hoogwaardige materialen. Hier verwacht je geen standaard keuken, maar wil je naar binnen voor inspiratie voor een keuken die meer is dan een ruimte vol apparatuur om eten te bereiden. Al direct bij het binnenstappen wordt die verwachting ingevuld met opstellingen van keukenruimten die ieder hun eigen stijl en sfeer hebben. We komen op 800 vierkante meter 18 opstellingen tegen, maar het hadden er zomaar 10 meer kunnen zijn. Ze laten namelijk ieder voor zich zien dat design niet te vatten is in een afgebakend concept. Jan van Harberen laat ons eerst zelf rondlopen om een indruk te krijgen en nodigt ons dan uit bij een van de keukens voor koffie met iets lekkers om de nieuwe showroom te vieren.

2.2-2O5A4595
De nieuwe showroom van Rhijnart Keukens.

Hart van het huis
Als Jan vertelt over het ontstaan van Rhijnart Keukens, dan blijkt hij een vooruitziende blik te hebben gehad. “Ik werkte al een paar jaar voor een keukenzaak en besloot veertien jaar geleden om mijn eigen bedrijf te beginnen. Ik had toen een visie hoe je met een keuken een stijl voor het hele interieur kunt creëren. Dat kan door de hele inrichting van de ruimte te ontwerpen. Dus niet alleen het keukenblok met werkblad, de kasten en de apparatuur, maar ook de vloer, wanden, verlichting en dergelijke. Destijds was het al in opkomst om de keuken als leefruimte in te richten. Tegenwoordig is dat een stap verder. De keuken is het hart van het huis, waar het gezinsleven plaatsvindt en alle leden van het gezin hun plek hebben. Die visie hadden wij veertien jaar geleden al. Dat betekende dat we ook de eettafel en soms een zithoek in het ontwerp meenemen. We ontwerpen een keuken vanuit design, maar in harmonie met het gebruik. Dat laten we ook in onze showroom zien.”

Alles op maat

“Onze aanpak van een ontwerp is wezenlijk anders dan bij andere keukenzaken. Bij keukens is het gangbaar om uit te gaan van standaardmaten. Kasten hebben vaste maten van 30, 60 of 100 centimeter. Daarmee kun je op de computer met een handig programmaatje makkelijk een keuken samenstellen die er strak uitziet, maar net niet lekker in de ruimte past. Als je hier in de showroom de kasten gaat opmeten, kom je breedtes tegen van 46 of 103 centimeter. We maken alles op maat. We ontwerpen niet met een computerprogramma en een klant kan dat niet thuis zelf achter zijn computer doen. We nemen niet de maten van de kasten, maar de maten van de ruimte als uitgangspunt en passen daar de maten van de kasten en dergelijke op aan. Er zijn geen opvullingen met passtukken nodig.”
"DE KEUKEN IS HET HART VAN HET HUIS, WAAR HET GEZINSLEVEN PLAATSVINDT EN ALLE LEDEN VAN HET GEZIN HUN PLEK HEBBEN. DIE VISIE HADDEN WIJ VEERTIEN JAAR GELEDEN AL."

Leven van het gezin
Rhijnart werkt veel samen met aannemers en architecten, waardoor de keuken nog meer kan worden geïntegreerd in het totale ontwerp. De showroom is daarvoor een inspiratiebron. Het komt ook voor dat particulieren zelf de showroom bezoeken. “Als iemand hier op afspraak binnenkomt, dan vinden we het belangrijk dat hij eerst de tijd neemt om rond te lopen. Iemand heeft vooraf een beeld van een keuken die hij ergens heeft gezien, terwijl er veel meer mogelijk is. Door de inspiratie in onze showroom kunnen ze dat beeld loslaten. Vervolgens gaan we in gesprek om te weten hoe iemand een keuken gebruikt. Is koken een hobby? Wordt er met vrienden gekookt? Maken de kinderen hun huiswerk aan de keukentafel? Zo verplaatsen we ons in het leven van een gezin. Dan pakken we er een stuk papier bij en gaan we tekenen. Door met de hand op papier te ontwerpen, ben je veel vrijer en is er meer ruimte voor creativiteit. Natuurlijk worden de ontwerpen vervolgens op de computer tot in detail uitgewerkt om er werktekeningen van te kunnen maken.”

Oerkleuren als brons en koper maken het warm en sfeervol."De zithoek hoort bij de leefruimte van de keuken."

"We ontwerpen altijd met hoogwaardige materialen en nemen de kwaliteit van de apparatuur als referentie."

Apparatuur als referentie
“We ontwerpen altijd met hoogwaardige materialen en nemen de kwaliteit van de apparatuur als referentie.” Om uit te leggen wat Jan daarmee bedoelt, neemt hij ons mee naar de nieuwste stoomoven van Bora. “Dit is veel meer dan een oven. Het is ook bijna een vaatwasser. Opwarmen gaat razendsnel en door de filters voel je ook geen koude luchtstromen rondom uit de oven komen. Het is onderhand een computer. Het duurt dan ook even voordat die is opgestart. Bij veel stoomovens is de stoom op verschillende standen in te stellen, bij deze stoomoven is het traploos instelbaar. Het bedieningspaneel is als een beeldscherm met realistische beelden. Je kunt kiezen voor voorgeprogrammeerde instellingen. Je kunt ook heel nauwkeurig het kookproces instellen, waardoor je zelf volledige controle heb en het met gevoel kunt beheersen. De hele look en feel is genieten. Als je zo’n stoomoven als maat neemt voor de kwaliteit, dan is dat de referentie voor de hoogwaardige kwaliteit van de rest van de keuken. Daarom werken we alleen met topmerken als Bora, Miele, Gaggenau, Liebherr en Quooker.”

Echte Rhijnart
Zo zijn er op het gebied van apparatuur ontzettend veel technische ontwikkelingen, waaronder de afzuiging in de kookplaat. “Dat geeft ontzettend veel vrijheid in ontwerpen, doordat je niet meer te maken hebt met een object boven je kookplaat.” Daarnaast zijn er ook trends in design. “Populair is nu veel zwart in combinatie met natuursteen. De metaalkleuren als brons, koper en tin en de warme houtkleuren zie je ook veel. Voor die natuurlijke uitstraling werken we veel met natuurlijke, hoogwaardige materialen. Kenmerkend voor onze keukens zijn de kasten van vloer tot plafond. Het geeft een rustig beeld en we maken optimaal gebruik van de hoogte.” Rhijnart gaat mee in de trends en loopt graag erop vooruit, maar houdt vast aan de eigen signatuur, die niet eenvoudig te vatten is. “Als je onze keukens zou moeten typeren, dan is dat sober, strak, stijlvol, met oog voor details, goed georganiseerd en gestroomlijnd – maar ook warm en sfeervol. Soms schilderachtig en nostalgisch, soms filosofisch en teruggebracht tot de essentie. Alleen de hoogste standaard telt bij ons. Als je een van onze keukens hebt, dan heb je een echte Rhijnart.”
CONTACT
info@rhijnartkeukens.nl
0488 480 525
ADRESGEGEVENS
Vicuslaan 3
4041 ZA Kesteren

Rhijnart Keukens

Zoek op architect, bouwer, stylist, merk, plaats, woningtype of thema:

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.