Tekst: Marije Smit | Fotografie: Studio Bourgeat

Fair architecture: eerlijke en unieke benadering van elk project

Beginnen met buitenleven

Wat als je als jong gezin uit de drukte van de grote stad wil en graag wil beginnen met buitenleven? Dan zoek je een geschikte kavel en architecten die jouw woonwensen begrijpen. IX Architects, een architectenbureau opgericht door Cheyenne Hensgens en Daan Verhoeven, in Den Haag ging aan de slag met dit project waar ‘wonen in harmonie in een natuurgebied’ centraal stond.

Door de enorme raampartijen en schuifpuien kunnen de bewoners altijd van het buitenleven genieten. Er is gekozen om de bouwconstructie in het zicht te houden. Zo zijn interessante details zichtbaar gebleven, zoals de stabiliteitskruizen en gegalvaniseerde plafondplaten.

Het architectenbureau gelooft in ‘Fair architecture’ waarmee zij doelen op een eerlijke en unieke benadering van elk project. Je kunt hierbij denken aan het gebruik van eerlijke en natuurlijke materialen, aandacht voor duurzaamheid en natuur-inclusiviteit en doordachte conceptuele architectuur. “Elk ontwerp is een weerspiegeling van een perfecte harmonie tussen de wensen van de klant en de innovatieve inzichten van ons team. Met onze ervaring en toewijding verzekeren we dat elk project het potentieel heeft om zowel tijdloos als vooruitstrevend te zijn.”

Outdoor

De ruimtelijk, efficiënte woning werd ontworpen voor een outdoorleefstijl. “De kavel is erg ruim en heeft een eigen eilandje. Om deze fantastische ruimte optimaal te benutten is de woning dicht aan de straatzijde gebouwd zodat er een heerlijk grote tuin en prachtig uitzicht ontstaan”, aldus IX Architects. De open keuken en de woonkamer lopen als het ware in elkaar over. Zo is er  één grote ruimte ontstaan, gericht op buiten. Voor een optimaal outdoor gevoel waarbij het genieten van het buitenleven meteen start.

“Om kosten te besparen op de afbouw kozen wij ervoor om de bouwconstructie in het zicht te laten. Hierdoor zijn interessante details zichtbaar gebleven, waaronder de stabiliteitskruizen en gegalvaniseerde plafondplaten. Dit heeft esthetisch erg goed uitgepakt, echt een win-winsituatie dus”, aldus IX Architects.

Elementen als het stalen skelet, de golfplaten en de kabelgoot geven de woning een industriële uitstraling.

Co-Founder IX Architect geeft antwoord:

Wat is het voor project?

“Het gaat om een één-laagse nieuwbouw bungalow voor een jong gezin, die de drukte van Amsterdam achter zich wilde laten om een buitenleven te beginnen. Zodoende is het concept van binnen/buiten het uitgangspunt.

De woning is ontworpen om in de toekomst als L-vorm uit te breiden en nog een bijgebouw bij te plaatsen. Zodoende kan deze jonge familie ‘groeien’ in de woning en op de prachtige kavel.”

Wat is er gebouwd en hoe?

“Een kleine woning met doorkijken naar het omliggende landschap. De woning is gebouwd in staalskeletbouw en is ‘onafgewerkt’ afgebouwd om zo de ‘gymlife’ erin te krijgen. Tevens is de woning gebouwd zonder hoofdaannemer, maar met onderaannemers en een bouwbegeleider Lennard van der Lans van Lenco.”

Welke materialen zijn er toegepast?

“Burned wood gevel, gepoedercoat staal, gietvloer, gegalvaniseerde plafondplaten, aluminium kozijnen met zetwerk. Staalconstructie in het zicht, inclusief windverbanden.“

Wat waren zoal de woonwensen?

“Buitenleven, ‘gymlife’ in uitstraling van onafgewerkt.”

Wat is voor jou als architect opvallend aan de bungalow?

“Een eenvoudig vierkant antraciet volume/doos welke interessant is gemaakt door de doorkijken en het gekantelde dakramen. Bovendien de focus op industriële detaillering gecombineerd met het prachtige burned wood.”

 

CONTACT

IX Architects
Binckhorstlaan 36 Unit C074
2516BE Den Haag
T: +31 (0)6 440 889 93
info@ix-architects.com

IX Architects; Beginnen met buitenleven

Zoek op architect, bouwer, stylist, merk, plaats, woningtype of thema: