...

LIVINGSTONE

Thuis in Hout

CLT is kruislings verlijmd hout dat wordt toegepast als massieve platen

Livingstone bouwt onder de naam Thuis in Hout ook in CLT. Hiermee draagt de ervaren villabouwer bij aan de transitie naar duurzame en circulaire bouw. Livingstone wil een antwoord bieden als mensen duurzaam willen bouwen, in combinatie met het ontzorgende totaalconcept waarbij mensen van schets tot oplevering op persoonlijke wijze worden begeleid.

Al 40 jaar ontwerpt en bouwt Livingstone vrijstaande villa’s in het hogere segment voor particuliere opdrachtgevers. Elke villa is hierbij uniek en helemaal naar klantwens ontworpen. Job Hoevenaars, projectleider productontwikkeling, vertelt: “Wij verwachten dat ook in dit segment steeds meer mensen zullen nadenken over duurzaamheid en dit dus ook meenemen in hun overwegingen om een huis te gaan bouwen. Een huis is immers letterlijk een investering voor de toekomst. Daarnaast zullen wetgeving, lokale klimaatdoelstellingen en financieringsmogelijkheden steeds vaker een reden zijn om duurzaam te willen bouwen.”  Natuurlijk voorziet Livingstone hierin! Ze realiseren duurzame woningbouw en optimaal wooncomfort met CLT.

Cross Laminated Timber

Livingstone wil een antwoord bieden als mensen duurzaam willen bouwen, in combinatie met het ontzorgende totaalconcept van Livingstone waarbij mensen van schets tot oplevering op persoonlijke wijze worden begeleid. Bouw een droomwoning met oog op een duurzame toekomst. “Livingstone ontwerpt alle woningen tot in detail in 3D. Dit voor een snelle en doordachte bouw in beton. Het casco wordt daarbij helemaal op maat geprefabriceerd, maar de woning wordt traditioneel afgebouwd met alle vrijheid in materiaalkeuze. Bouwen in Cross Laminated Timber (CLT) is een duurzame bouwmethode die in de afgelopen jaren steeds populairder is geworden door de minimale CO2-uitstoot. Dit onuitputtelijke bouwmateriaal zorgt voor een comfortabel binnenklimaat en is eenvoudig te monteren. Dit kruislings verlijmd hout dat wordt toegepast als massieve platen van 7 tot 20 centimeter dikte, past als alternatief voor beton uitstekend in onze werkwijze. Daarnaast heeft CLT ook het juiste robuuste ‘kwaliteitsgevoel’ voor onze opdrachtgevers”, legt Job uit.

Circulair bouwmateriaal
Bouwen in CLT levert dus een grote reductie op in de uitstoot van CO2, doordat de CO2 die de bomen tijdens hun leven hebben opgenomen in het materiaal blijft. Bovendien levert CLT bij de productie en verwerking veel minder CO2-uitstoot op dan andere materialen. Het is een stap in de richting van volledig CO2-neutraal bouwen, het klimaatdoel voor 2050.

Constructief is CLT een volwaardig alternatief voor betonnen wanden en vloeren. Hout is een duurzaam en circulair bouwmateriaal. De bron, in geval van een duurzaam beheerd bos, is hernieuwbaar en aan het eind van de levensduur is hout goed herbruikbaar of recyclebaar. CLT wordt in andere Europese landen al decennia toegepast, ook voor hoogbouw. Job: “Bij Livingstone zien we dat ook in Nederland steeds meer grote woonprojecten in CLT worden ontwikkeld. Vandaar ook dat binnen ons totaalconcept met onze persoonlijke benadering, de ontzorging, de ontwerpvrijheid, de vaste prijs en de korte bouwtijd een keuze uit twee materialen voor het casco wordt geboden: beton of CLT.“

Leuke weetjes

• Duurzaamheid betekent dat iets lang meegaat, maar ook dat er zuinig wordt omgegaan met hernieuwbare grondstoffen en energie om milieuschade, zoals het broeikaseffect, te voorkomen.

• CLT weegt een vijfde van beton. 

• Het hout voor een ‘gemiddelde’ Livingstone woning (zo’n 50 m3 CLT) groeit terug binnen de EU-houtindustrie in pakweg 20 seconden.

• 1000 kg (of 2 kuub) CLT betekent een CO2-opname van 1500 kg en eenzelfde hoeveelheid aan vermeden uitstoot in productie/bouw vergeleken met zware bouwmethoden.

•ªIn een woning zit pakweg 50 kuub hout, ofwel 25 ton. Dus met de bouw van de woning in CLT is zo’n 37,5 ton CO2-uitstoot vermeden en er zit ook nog 37,5 ton CO2 in de woning opgeslagen. 

• De CO2-uitstoot veroorzaakt door 1m2 CLT-wand is 30% van 1 m2 betonwand. Op een complete woning betekent dat een 15% lagere CO2-uitstoot gedurende 75 jaar gebruik (volgens de MPG-berekening).

 

Bouwplannen?
Doe inspiratie op bij het inspiratieplein. Met 1.200 m2 aan inspiratie, ideeën en mogelijkheden, waaronder vier inspiratievilla’s op ware grootte en een ruime keuze aan materialen en afwerkingen. 

CONTACT
Livingstone – Thuis in Hout

info@livingstone.org
T: +31 (0)76 573 5735
ADRESGEGEVENS
Vossenberg 4
4825 BH Breda

Livingstone: Thuis in Hout

Zoek op architect, bouwer, stylist, merk, plaats, woningtype of thema:

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.