...

    Een eigenzinnige 

notariswoning dankzij ‘het puntje’

 

Op de plek waar de opa en oma van Linda de Groot in een ‘anderhalf-onder-een-kap’ woonden, kregen Arie Huisman en Linda de unieke kans om een nieuwe woning te realiseren. In het dorpse Giessenburg aan het water vonden ze een notariswoning het beste passen. Door een puntdak en Frans balkon boven de entree heeft de authentieke woning toch een eigenzinnig karakter.

Het puntdak, Frans balkon en wit gekeimd metselwerk geven de voorgevel een eigen karakter.

Via een dijkweggetje komen we midden in het dorp uit bij een woning die helemaal past in het straatbeeld van traditionele, bescheiden woningen. Aan de bouwstijlen kun je de veranderingen door de decennia heen aflezen. De woning van Linda en Arie voegt daar het jaartal 2023 aan toe. Enerzijds sluit de traditionele architectuur van een notariswoning met bijbehorende authentieke bouwmaterialen aan bij het recente verleden. Anderzijds heeft het een moderne twist. Zoals het bij een notariswoning hoort, is de entree in het midden. Juist hier is het metselwerk wit gekeimd, is er een Frans balkon en een uitstekend puntdakje. De gevel steekt ook net iets naar voren. Hoe dat zo is ontstaan en wat dat voor gevolgen binnen heeft, vertellen Arie en Linda nadat ze ons hebben rondgeleid.

Aan het water
We worden netjes door de voordeur binnen gelaten, maar voor we het beseffen staan we in de achtertuin aan het water. Hier hoeven Linda en Arie maar te wijzen op het uitzicht en we denken te weten wat doorslaggevend voor ze is geweest om op deze plek hun nieuwe woning te laten bouwen. Arie: “We zitten hier precies in een bocht van de Giessen. Daardoor kijken we naar twee kanten toe over de rivier.” Eenmaal binnen vertelt Linda de echte reden om voor deze plek te kiezen. “Mijn opa en oma hebben hier gewoond. Mijn ouders hebben er later een stuk aangebouwd, waardoor het als het ware een anderhalf-onder-een-kap werd. Mijn vader wilde heel graag dat deze plek in de familie bleef en ik hier ging wonen.” Ze woonden al in de buurt, dus Arie vond het ook een goed idee. Ze vonden dat er dan wel een nieuwe woning moest komen.

Er is gekozen voor drie aparte dakkapellen in plaats van één grote.

Authentieke materialen
Ze waren het ook eens over de stijl van de woning. Arie: “We vinden de stijl van een notariswoning mooi. We zeggen weleens: dit is zoals wij zijn. Omdat het een traditionele stijl is, wilden we ook dat het werd gebouwd met authentieke materialen. Dus houten elementen van echt hout, natuurstenen plint en dorpels en zinken regenpijpen.” Een woning voor een notaris moet ook die allure hebben. Dat komt terug in de voordeur, het natuursteen boven de ramen en de brede dakoverstekken. Maar dan dat eigenzinnige deel in het midden. Linda: “Ik wilde een huis dat toch net iets anders is, iets wat je nergens anders ziet. Door dat puntje heeft de voorgevel een heel ander aanzicht. Binnen geeft het op de bovenverdieping veel extra ruimte.” Arie was niet direct enthousiast, maar kan het nu wel waarderen. “Dat Frans balkon is echt een meerwaarde. In de ochtend, als het zonnetje erop staat, zitten we er vaak met de deuren open. We zijn dan deel van het dorpse leven.”

Basispakket
Met het beeld van een notariswoning zijn ze bij andere huizen gaan kijken. Ze kwamen veel huizen tegen die door Bloemfontein waren gebouwd. Arie: “We vonden ze mooi strak en eenvoudig, met veel details die ons aanspraken. Ze hebben een basismodel dat al voor een groot deel naar onze wensen is uitgewerkt. Zinken pijpen, natuursteen en dergelijke zitten al in het basispakket.” Linda: “Daar zijn we op doorgegaan om het naar deze situatie aan te passen. We wilden van binnen uit maximaal uitzicht op het water. Dus hebben we de pui achter verbreed. Vanwege de ruimte hebben we daar een schuifpui van gemaakt. Ook de ramen in de zijgevel hebben we maximaal verbreed. En natuurlijk het puntje in de voorgevel.”

"Ze hebben een basismodel dat al voor een groot deel naar onze wensen is uitgewerkt."

Overkapping verbreed
Arie: “De schuur is in het basismodel standaard achter de woning. Maar de kavel is vrij breed en niet zo diep. Dus is het logisch om de schuur naast de woning te plaatsen. Nu hebben we de achtertuin over de hele breedte van de kavel. De overkapping hebben we verbreed zodat die mooi doorloopt tot aan het middelste kozijn. Anders zou het ophouden halverwege het kozijn. We hebben onder het terras een paar extra heipalen laten slaan, zodat we op termijn de overkapping kunnen afsluiten met glas. Dat is ook gedaan om verzakking tegen te gaan. We zitten hier wel aan een rivier, maar in het hele dorp is de grond zacht.” Ze hebben nog overwogen om de dakkapellen achter samen te trekken tot één dakkapel. Dat zou veel bewegingsruimte hebben opgeleverd, maar het ging te veel ten koste van het aanzicht. Arie: “Het moet ook wel in het dorpsgezicht passen. Daarom is de goothoogte laag, net zoals de andere woningen in dit deel van het dorp.”

Zoete inval
Bij de traditionele indeling van de begane grond van een notariswoning is er in het midden een hal en aan de ene kant de woonkamer en keuken en de andere kant de werkkamer van de notaris of vergelijkbare notabele. De hal is inderdaad in het midden, maar de werkkamer is weggelaten. In plaats daarvan hebben Arie en Linda een grote woonkeuken gemaakt. Linda: “We wilden graag een plek waar we met familie en vrienden samen kunnen zijn. De keuken is een levendige ruimte. We zijn graag een zoete inval. Je moet makkelijk binnen komen en ons niet druk maken om een vlekje. Een woning is om te gebruiken.”

"Omdat het een traditionele stijl is, wilden we ook dat het werd gebouwd met authentieke materialen. Dus houten elementen van echt hout, natuurstenen plint en dorpels en zinken regenpijpen."

Vaste bouwpartners
Bij het uitwerken van de ontwerpen en de keuze van de diverse materialen hebben ze veel aan bouwbedrijf Bloemfontein gehad. Arie: “Bij Bloemfontein begrepen ze goed welke stijl we mooi vinden. Van de ene keuze volgde logisch de volgende keuze, zodat alles op elkaar werd afgestemd. We hebben niets gekozen waar we achteraf spijt van hebben.” Bloemfontein werkt met vaste onderaannemers en vaste bouwpartners voor onder andere de keuken en badkamer. Ze vonden het ook goed dat Arie en Linda voor andere leveranciers van de badkamer, keuken en toilet kozen. 

Linda: “Bij de vaste partner vonden we niet de badkamer die naar onze wens was. Toen hebben we ervoor gekozen om de badkamer, keuken, toiletten en vloer door één afbouwbedrijf te laten leveren. Daardoor was er één aanspreekpunt voor ons en voor Bloemfontein.”

Strakke planning
Arie: “De bouw verliep zonder problemen. Bloemfontein werkt met veel onderaannemers, maar die zijn goed op elkaar ingewerkt. Ze zijn gewend aan de zeer strakke planning die Bloemfontein aanhoudt.” 

Linda: “Het was prettig dat we iedere dag konden kijken. Het was niet nodig om te controleren of alles goed gaat. Het was vooral leuk. We verbaasden ons weleens wat er op één dag allemaal gedaan was.” Arie: “Het was mooi om te zien hoe ons huis steeds meer vorm kreeg en we genieten nu nog iedere dag. Het is echt een woning die bij ons leven past.”

BOUWER
Aan het woord

Wiljo Nieuwendijk is directeur van bouwbedrijf Bloemfontein.

Wat maakt deze woning een woning van Bloemfontein?
“Onze woningen kenmerken zich door de rijke detaillering en hoogwaardige materialen. Denk aan zinken dakgoten, hardstenen dorpels en waterslagen, keramische dakpannen, en massief houten binnendeuren. We vinden dat dat standaard hoort bij de klassieke, traditionele woningen. Hoogwaardige materialen geven onze woningen de uitstraling die je mag verwachten. Ook in de afwerking stellen we hoge eisen, zoals echt gestuukte wanden en niet ‘behangklaar’ en goede plafondafdichting. We bieden het hele pakket compleet aan.” 

De opdrachtgevers zijn onder de indruk van de snelle bouw. Is dat ook standaard?
“We bouwen traditioneel. Daarvan wordt vaak gedacht dat het lang duurt en er vaak vertragingen zijn. Maar we hebben het proces samen met onze bouwpartners zo geoptimaliseerd dat we na het ondertekenen van het contract in 110 werkbare dagen de woning compleet afbouwen. Daarmee zijn we minstens zo snel als prefab, waar veel tijd gaat zitten in het voorwerk in de fabriek. Wij werken ook wel met prefab onderdelen, als dat voordelen in kwaliteit en planning oplevert. We gebruiken zo het beste van beide bouwmethoden.”

Wat vindt u van de aanpassing met het puntdakje?
“Het geeft wat extra jeu aan het totaalbeeld.”


Met dank aan:

Bloemfontein B.V.  |  Tel. 0187-491544

Bloemfontein; Notariswoning Giessenburg

Zoek op architect, bouwer, stylist, merk, plaats, woningtype of thema:

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.